search

Displazia de șold este una dintre afecțiunile de oase și articulații cele mai frecvente la câini. Simptomele ar putea să nu fie depistate când câinele este încă tânăr.

Displazia de șold la câini este o afecțiunea legată de „potrivirea greșită” a oaselor șoldului. La șoldul câinelui, ca și la oameni, femurul trebuie să intre corect în cavitatea numită acetabul, localizată în șold. Într-un fel, se poate spune că oasele câinelui formează un fel de puzzle, în care femurul și șoldul se conectează și permit mobilitatea piciorului câinelui.

La unii câini însă, legătura dintre aceste piese este defectuoasă, iar capătul femurului se deplasează. Acest lucru duce la deformarea și subțierea acetabulului, precum și la remodelarea capătului de femur. Este un proces degenerativ la nivelul articulațiilor, care nu se îmbină corect, se subțiază și cauzează durere și șchiopătări.

Displazia de șold la câini se caracterizează prin lipsa stabilității la nivelul articulațiilor încă din prima etapă de viață, ceea ce cauzează frecarea oaselor. Această frecare conduce la deteriorarea cartilagiilor, iar pe termen lung conduce la osteoartrită.

Cum depistăm displazia de șold la câini

Displazia este o malformație genetică, adică poate fi transmisă de la părinți. Totuși, pentru evoluția afecțiunii, este important și mediul în care crește puiul, precum suprafața pe care acesta pășește cel mai des, nutriția etc.

Semnele displaziei sunt variabile, în funcție de severitatea afecțiunii și de trăsăturile fiecărui câine în parte. În timpul primelor săptămâni de viață ale puilor, este foarte greu să depistezi displazia.

Dacă puiul tău de câine suferă de displazie, unul sau mai multe dintre următoarele simptome pot să apară:

 • Câinele stă în șezut mai mult decât alți pui
 • Este mai puțin activ
 • Plânge dacă este luat la joacă din senin
 • În timpul plimbărilor, poate arăta semne de slăbiciune a picioarelor din spate
 • Merge cu picioarele din spate apropiate, chiar încrucișate
 • Refuză să urce scările

Însă aceste simptome vor fi greu de observat la un pui, dacă nu e vorba despre o displazie severă. Altfel, simptomele încep să apară mult mai târziu, din cauza generării progresive a articulațiilor.

Simptome ale displaziei de șold la câinii adulți
Poți depista displazia de șold la câini dacă sesizezi una sau mai multe dintre următoarele semne:

 • Durere cauzată de atrofierea musculară
 • Slăbiciune: mersul câinelui este alterat de reducerea mobilității articulațiilor, în încercarea de a evita durerea.
 • Alterarea mișcărilor în alergare: Câinele își balansează șoldul într-un mod exagerat sau aleargă mișcându-și ambele picioare din spate în același timp (similar săriturii de iepure).
 • Durere când articulațiile sunt reci: când câinele se ridică sau se mișcă după o perioadă de repaus, o face cu dificultate.
 • Ameliorarea simptomelor după încălzire: câinele simte mai puțină durere când mușchii sunt activi.
 • Când stă în picioare, ține picioarele din spate apropiate între ele.
 • La adulți, simptomatologia este legată de severitatea afecțiunii articulare (osteoartrită).

Cum se tratează displazia la câini?

Cel mai important lucru de făcut în cazul unei displazii este să ducem câinele la veterinar, pentru a stabili, pe baza unei radiografii, nivelul de severitate.

În fața acestei afecțiuni, există două tipuri de tratament pentru displazia de șold la câini:

1. Chirurgical
Cei mai mulți medici veterinari recomandă evitarea unei intervenții chirurgicale când este posibil. Medicul ortoped are întotdeauna utlimul cuvânt asupra intervenției.
În general, când displazia de șold este diagnosticată la o vârstă fragedă și artroza nu este încă prezentă, e posibilă intervenția chirurgicală, pentru a corecta poziția articulațiilor și a îmbunătăți mobiltiatea.

2. Tratamentul conservator
Se referă la minimizarea pe cât posibil a durerii simțite de câine, dar fără intervenția chirurgicală.
Acest tratament se bazează pe administrarea de antiinflamatoare și condroprotectoare, precum și pe tehnicile de reabilitare, fizioterapia canină și acupunctură. Aceste tehnici noi și-au demonstrat deja eficiența în tratamentul displaziei de șold la câini, din moment ce încetinesc procesul degenerativ, controlează durerea și ajută la creșterea tonifierii musculare.
Alte tratamente alternative, cum ar fi implanturile cu aur, care ar juca un rol analgezic, nu au fost încă testate științific, chiar dacă unii medici le-au folosit cu succes la pacienții cu displazie.

Rasele de câini cu cea mai mare predispoziție la displazia de șold

Toate rasele de câini pot suferi de displazie, dar cele de talie mare sau molosoide sunt în special predispuse. Dar și unele rase mici, cum ar fi mopsul.

Acestea sunt câteva dintre rasele de câini cele mai predispuse să sufere de displazia de șold:

 • Ciobănescul german
 • Godlen Retriever
 • Rottweiler
 • Molosoizi: mastiff, Saint-Bernard, Presa Canario etc.
 • Bulldog
 • Mops
 • Boxer

produse recomandate

CITEȘTE SFATURI
DE LA NUTRO

Credem că
HRANA CURATĂ ÎNSEAMNĂ SĂ LE OFERIM ANIMALELOR NOASTRE DE COMPANIE CE E MAI BUN

Simple

SIMPLU

Rețete preparate ușor, pline de aromă și bogate în nutrienți. Făcute cu fară ingrediente nemodificate genetic. Nu există culori, arome sau conservanți artificiali. Fără porumb, grâu, proteine ​​din soia sau produse lactate.

Purposeful

Benefic

Etichete curate. Fiecare ingredient are un scop nutrițional precis și este ușor de recunoscut. Sursa de proteine ​​de înaltă calitate este ingredientul #1.

Trustworthy

DE ÎNCREDERE

Având ca sursă furnizori de încredere, pregătite în facilități de încredere, cu controale de calitate și de siguranță riguroase.

Setări cookie-uri