search

Mulți câini suferă de afecțiuni digestive. Unele sunt legate de dietă și altele de factori nealimentari: paraziți, infecții, anxietate etc. Diareea şi vărsăturile la câini sunt simptome care nu trebuie neglijate.

Digestia este procesul prin care sistemul digestiv al unui animal transformă mâncarea în substanțe utile pentru organism. O digestie proastă poate fi cauza sau simptomul unei probleme mai mari. La câini, problemele digestive pot să altereze starea de sănătate și pot chiar să afecteze comportamentul. Prin urmare, dacă o grijă mare cu care te-ai confruntat des este „De ce nu mănâncă câinele meu?” – află că este posibil ca procesul digestiv anevoios să fie răspunsul căutat. Te invităm să citești mai multe în continuare.

Fazele digestiei

Prin digestie, moleculele hranei sunt descompuse pentru a putea fi absorbite de către organism. Putem vorbi despre trei faze ale digestiei la câini:

 1. Digestie mecanică: se referă la mestecarea mâncării (se poate spune că digestie începe în cavitatea bucală) și la deplasarea bolului alimentar, de o consistență păstoasă, care este format pe traseul întregului tract gastrointestinal.
 2. Digestia chimică: este a doua fază, care începe odată ce mâncarea a fost mestecată și pregătită să fie asimilată de către organismul câinelui. Enzimele digestive sunt răspunzătoare pentru digestia chimică, prin care moleculele mari de hrană sunt transformate în molecule mai mici, pentru a putea fi absorbite. Câinii au enzime difestive în sucul gastric, în cel pancreatic și în secrețiile intestinale. Spre deosebire de organismul uman, saliva câinilor nu conține alfa amilaza, o enzimă care acționează în timpul mestecării.
 3. Excreția: faza finală a digestiei este eliminarea tuturor resturilor pe care organismul canin nu le reține, fie pentru că nu sunt folositoare, fie pentru că există o problemă digestivă care împiedică absorbția de substanțe nutritive.

Principalele probleme digestive ale câinilor

Problemele digestive sunt des întâlnite la câini. De multe ori, cauza principală este o dietă nepotrivită, deci este util să cunoști semnele, pentru a schimba obiceiurile de hrănire la timp.
Principalele simptome sunt: puseele de diaree la câini, vărsături, dar și pierderea în greutate, schimbări de apetit, flatulență, zgomote la nivelul stomacului sau apatia bruscă a patrupedului.
La apariția oricăruia dintre aceste simptome, cel mai bine este să mergem la un medic veterinar, care să evalueze semnele, să depisteze sursa de disconfort a câinelui și să ofere un tratament eficace pentru diaree sau orice altă problemă de sănătate a patrupedului.

Cauzele problemelor digestive la câini

Principalele cauze ale afecțiunilor digestive sunt:

 1. Gastrita la câini

  Reprezintă iritarea sau inflamarea stomacului. Simptomele principale includ voma, durerea abdominală și diareea, dar pot să apară și alte semne ale acestor afecțiuni. Gastrita poate fi acută sau cronică. Gastrita acută este aproape întotdeauna cauzată de ingerarea unor substanțe dăunătoare pentru câine (otravă, obiecte nedigerabile precum plasticul, textilele, jucăriile din cauciuc etc). Infecțiile bacteriene sau virale, bolile de rinichi sau ficat, precum și paraziții interni ai câinelui pot să provoace simpotme de gastrită acută.

 2. Gastrita cronică este evoluția gastritei acute. Mai precis, dacă cea din urmă este prelungită, devine cronică pentru că mucoasa gastrică și flora bacteriană a tractului digestiv suferă leziuni pe termen lung.

  Trebuie să fim atenți, pentru că uneori câinii pot să înghită jucării, bucăți textile sau din plastic, iar aceste obiecte nedigerabile rămân în stomac fără să treacă prin întregul tract digestiv, cauzând astfel inflamații și iritare, care provoacă gastrita cronică.

  Tratamentul pentru gastroenterita la câini poate diferi, desigur, în funcție de cauza bolii indentificată în primul stadiu al consultării patrupedului de către medicul veterinar.

 3. Intoleranța alimentară și indigestia la câini

  O altă problemă digestivă întâlnită la câini este intoleranța alimentară. Aceasta reprezintă inabilitatea de a digera anumite alimente sau de a absorbi anumite substanțe nutritive fără efecte adverse asupra sănătății. Unii câini au intoleranțe la anumite componente ale hranei mâncate și, uneori, e dificil să identifici ingredientul care cauzează intoleranța. Pentru aceste situații, dietele de excludere sunt recomandate de obicei de către medicul veterinar.

Gastrita, flatulența în exces, voma și diareea la câini sunt manifestări ale problemelor sistemului gastrointestinal, cauzate de intoleranțele alimentare.

produse recomandate

CITEȘTE SFATURI
DE LA NUTRO

Credem că
HRANA CURATĂ ÎNSEAMNĂ SĂ LE OFERIM ANIMALELOR NOASTRE DE COMPANIE CE E MAI BUN

Simple

SIMPLU

Rețete preparate ușor, pline de aromă și bogate în nutrienți. Făcute cu fară ingrediente nemodificate genetic. Nu există culori, arome sau conservanți artificiali. Fără porumb, grâu, proteine ​​din soia sau produse lactate.

Purposeful

Benefic

Etichete curate. Fiecare ingredient are un scop nutrițional precis și este ușor de recunoscut. Sursa de proteine ​​de înaltă calitate este ingredientul #1.

Trustworthy

DE ÎNCREDERE

Având ca sursă furnizori de încredere, pregătite în facilități de încredere, cu controale de calitate și de siguranță riguroase.

Setări cookie-uri