search

Poate fi complicat să educi un câine temător, dacă nu sunt luate în calcul câteva recomandări.

Frica este una dintre trăsăturile canine cu eritabilitate ridicată. Asta înseamnă că există șanse mari ca o mamă temătoare să nască pui temători. Bineînțeles, genetica nu e totul, iar mediul influențează la rândul lui dezvoltarea câinelui. De aceea e atât de important să știi cum să dresezi un câine fricos. Cu grijă și și tehnici de dresaj pentru câini corecte, un patruped fricos poate să câștige încredere în sine. Dacă însă primește o educație nepotrivită, frica poate deveni mai severă și poate limita bucuria vieții de zi cu zi a animalului și a ta.

Problema fricii la câini

După cum explică etologul canin Alba Benitez, directorul blogului de educație canină SimiperroHABLARA.com:
„Marea problemă cu frica la câini este că se poate generaliza rapid. Adică, un câine care manifestă pentru început frică față de un sunet, obiect sau persoană poate să dezvolte frică față de orice sunet, obiect sau persoană care se aseamănă cu sursa inițială de frică.”
Din acest motiv, experții în etologie recomandă adresarea problemei cât mai repede posibil și, mai ales, ajutorul din partea unui specialist în dresajul câinilor.

Ghid de educare a unui câine fricos

Frica este o emoție naturală, dar și adaptivă. Ne ajută să ne protejăm de pericole și ne îmbunătățește abilitatea de a supraviețui. Și în cazul câinilor se întâmplă același lucru.
Dar când frica devine excesivă sau este cauzată de stimuli inofensivi (obiecte, sunete, anumite medii, oameni, alte animale etc), încetează să mai fie un impuls adaptiv și trebuie tratată de către un profesionist.

Experții avertizează că există câteva reguli care ar trebui luate mereu în calcul când educăm un câine fricos

1. Recompensează în loc să pedepsești
Câinii temători sunt mult mai sensibil la pedepse decât alții. Prin urmare, educarea unui câine fricos prin stimulare pozitivă (să-l recompensăm când face ceva corect) este întotdeauna mult mai potrivită și eficientă decât educarea prin pedepsire (să-l certăm când face ceva greșit). Nu pedepsi niciodată un câine pentru că-și arată frica. Frica este irațională și, prin urmare, nu poate fi controlată de câine. Așadar, un dresaj de câini nu trebuie făcut niciodată prin pedepsire, deoarece poate conduce la exacerbarea sentimentului de frică a patrupedului tău.

2. Experiențe pozitive
Pentru a educa corect un câine fricos, obiectivul trebuie să fie întotdeauna prezentarea sursei de frică într-un mod progresiv, astfel încât să nu provoace o reacție negativă asupra animalului (modularea distanței obiectului, sunetului, persoanei etc. față de câine și a intensității sale). În acest timp, este necesar să asociezi obiectul / sunetul / persoana / animalul cu o experiență pozitivă, prin recompense: gustări, mângâieri sau joacă, de exemplu.

3. Nu forța câinele
Dacă un câine se teme de ceva, nu este indicat să-l forțezi să accepte situația. Riscul este să generezi și mai multă frică în câinele tău și chiar să provoci o reacție agresivă, pentru că se simte amenințat.

4. Nu fi prea protector cu câinele tău
Unele persoane își protejează câinii fricoși prea mult. Dar această atitudine nu ajută deloc câinele să câștige încredere în sine. Dimpotrivă, îl face foarte dependent de stăpânul său, iar în lipsa acestuia, câinele devine și mai fricos.

Dresajul pentru câini: Tratamentul pentru câinii fricoși

După cum am menționat, când firea fricoasă a patrupedului tău îl împiedică să ducă o viață relaxată sau îi îngreunează interacțiunea cu mediul care îl înconjoară, e timpul să consultăm un profesionist.

Un specialist în dresaj de câini sau etolog poate să evalueze situația și să ofere un tratament personalizat pentru a schimba comportamentul câinelui și pentru a-l ajuta să fie mai relaxat și mai puțin fricos. De obicei, ghidul de abordare a unui câine fricos se bazează pe așa numita „terapie de desensibilizare și contracondiționare”, care implică dresarea câinelui să tolereze ceea ce i se pare înfricoșător, prin asocierea acestei surse de teamă cu o experiență plăcută.
Aceste sesiuni de terapie trebuie conduse întotdeauna de către un specialist în dresarea câinilor și, cu multă muncă și răbdare, pot da rezultate foarte bune.

produse recomandate

CITEȘTE SFATURI
DE LA NUTRO

Credem că
HRANA CURATĂ ÎNSEAMNĂ SĂ LE OFERIM ANIMALELOR NOASTRE DE COMPANIE CE E MAI BUN

Simple

SIMPLU

Rețete preparate ușor, pline de aromă și bogate în nutrienți. Făcute cu fară ingrediente nemodificate genetic. Nu există culori, arome sau conservanți artificiali. Fără porumb, grâu, proteine ​​din soia sau produse lactate.

Purposeful

Benefic

Etichete curate. Fiecare ingredient are un scop nutrițional precis și este ușor de recunoscut. Sursa de proteine ​​de înaltă calitate este ingredientul #1.

Trustworthy

DE ÎNCREDERE

Având ca sursă furnizori de încredere, pregătite în facilități de încredere, cu controale de calitate și de siguranță riguroase.

Setări cookie-uri